Algemene Informatie
Gemeente Oss
Oss is een gemeente in de provincie Noord-Brabant. De grootste kern van de gemeente is de stad Oss.
In 1994 zijn de gemeenten Berghem en Megen, Haren en Macharen bij Oss gevoegd. In 2003 werd de gemeente Ravenstein vrijwillig bij Oss gevoegd. In 2011 is de gemeente Lith vrijwillig samengevoegd.
In 2015 wordt de gemeente verder uitgebreid met de kern Geffen, door de opheffing van de gemeente Maasdonk. De overige twee kernen van die gemeente, Vinkel en Nuland, gaan naar de gemeente ’s-Hertogenbosch.
De gemeente ligt tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen. De gemeentegrenzen volgen aan de noordkant de meanders van de rivier de Maas. Met de oeverwallen die zich naar het noorden uitstrekken tussen de bochten van de Maas is de gemeente Oss één van de meest noordelijk gelegen gemeentes van Noord-Brabant.
Aan de overkant van de maas ligt het Land van Maas en Waal met de aangrenzende Gelderse gemeentes (van west naar Oost) West Maas en Waal, Druten en Wijchen. Verder grenst de gemeente Oss aan (met de klok mee) de gemeentes Grave, Landerd, Bernheze, Maasdonk en 's-Hertogenbosch.
De stad is omringd met afwisselende landschappen en uiteenlopende kernen waarvan de stadjes Megen en Ravenstein monumenten op zich zijn. Oss is de centrumgemeente van het Maasland en ligt in het noordoosten van Brabant. In Oss wonen, werken en leven 84.870 inwoners, verdeeld over 125 verschillende nationaliteiten.
Oss is een van de sterkst geïndustrialiseerde steden van Nederland met 2.800 bedrijven die samen bijna 30.000 personeelsleden hebben. Het Oss van de 21e eeuw is een eigentijdse stad die zich in veel opzichten met succes kan meten met andere middelgrote steden.
(bron: digitale Gemeentegids)
De posten in de gemeente Oss
Het totale aantal leden van de posten in de gemeente Oss bestaat uit 131 personen, waarvan 2 vrouwen en 45 mannen in Oss, 20 mannen in Berghem, 3 vrouwen en 18 mannen in Lith, 1 vrouw en 21 mannen in Megen en 21 mannen in Ravenstein. De uitrukken worden geheel verzorgt door vrijwillig personeel.
Sinds 1 januari 2011 is de brandweer geregionaliseerd. De nieuwe organisatie heet Brandweer Brabant Noord.
Vanaf 1 september 2003 zijn er ook jeugdleden toegevoegd aan de organisatie.
Post Berghem
De post Berghem kent geen ploegensysteem, daar wordt dus altijd de totale post gealarmeerd. De OVD komt alleen ter plaatse bij spoedeisende meldingen. De post staat onder directe leiding van een postcommandant.
Post Lith
De post Lith kent geen ploegensysteem, daar wordt dus altijd de totale post gealarmeerd. De OVD komt alleen ter plaatse bij spoedeisende meldingen. De post staat onder directe leiding van een postcommandant.
Post Megen
De post Megen kent geen ploegensysteem, daar wordt dus altijd de totale post gealarmeerd. De OVD komt alleen ter plaatse bij spoedeisende meldingen. De post staat onder directe leiding van een postcommandant.
Post Oss
In Oss zijn er vier ploegen (A, B, C en D ploeg). De A, B en C ploeg zijn voor post Centrum en de D ploeg is voor post Noord.
De ploegen van post Centrum draaien 1 week piketdienst. Deze dienst loopt van maandagmorgen 06.00 uur tot de volgende week maandagmorgen 06.00 uur. Bij een klein alarm komt altijd de piketploeg op, en bij een spoedeisend alarm ook de tweede ploeg. De specialistenploegen zijn samengesteld uit een aantal personen uit de diverse ploegen en kunnen in principe altijd opgeroepen worden.
De D ploeg is alleen oproepbaar van 18:00 t/m de volgende morgen 06:00 en in het weekend.
De post staat onder leiding van een postcommandant.
Post Ravenstein
De post Ravenstein kent geen ploegensysteem, daar wordt dus altijd de totale post gealarmeerd. De OVD komt alleen ter plaatse bij spoedeisende meldingen. De post staat onder directe leiding van een postcommandant.
De Jeugdbrandweer
De groep Jeugdbrandweer heeft geen repressieve taak en is dus ook niet oproepbaar.
De jeugdbrandweer staat onder directe leiding van de voorzitter van de werkgroep jeugdbrandweer. Het is bedoeld om jongeren 'warm' te maken voor de brandweer en dit op een leuke en speelse wijze onder de aandacht te brengen, ook op het oog van veiligheid onder jongeren.